
Składniki - ok. 50 sztuk rogalików
 
 10 g drożdży suchych
 560 g mąki pszennej tortowej
 300 ml mleka
 2 jajka
 80 g masła, roztopionego
 100 g ksylitolu
 pół łyżeczki soli
 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem
 
 Składniki na nadzienie
 400 g twarogu półtłustego
 2 żółtka
 4 – 5 łyżek ksylitolu z waniliowym ekstraktem
 
 Przygotowanie:
 
 1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami
 2. Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto by było miękkie i elastyczne, pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz.    3. Uformowane ciasto, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 1 godziny.
 4. Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm. 
 5. Ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by  koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika.
 6. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).
 7. Przed pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem wierzch rogalików.
 8. Piec w temperaturze 180ºC przez około 13 – 15 minut lub do złotego koloru. 







Twój komentarz