Składniki:
Jaja 1 sztuka 50 g
Filet z kurczaka porcja 100 g
Groszek zielony konserwowy 1 łyżka 15 g
Liść laurowy 1 sztuka 1 g
Marchew 1 sztuka 50 g
Seler korzeniowy kawałek 30 g
Ziele angielskie ziarenko 1 g
Żelatyna 1 pełna łyżeczka 10 g
Sok z cytryny łyżka 6 g
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować. Warzywa obrać i razem z mięsem włożyć do garnka. Zalać dwoma szklankami wody i gotować około 30 minut. Wywar doprawić, ostudzić i przecedzić. Mięso pokroić w plasterki, marchewkę w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1 niepełnej szklance gorącego wywaru i przestudzić. Mięso, jajko, groszek i marchewkę umieścić w małej miseczce, zalać żelatyną i odstawić do stężenia. Gotową galaretę polać sokiem z cytryny.
Twój komentarz