Anna Górecka-Grubiak
02 Kwie

Galareta z kurczaka z groszkiem i jajkiem

porcja 230 kcal

Składniki:

Jaja 1 sztuka 50 g

Filet z kurczaka  porcja 100 g

Groszek zielony konserwowy 1 łyżka 15 g

Liść laurowy 1 sztuka 1 g

Marchew 1 sztuka 50 g

Seler korzeniowy kawałek 30 g

Ziele angielskie  ziarenko 1 g

Żelatyna 1 pełna łyżeczka 10 g

Sok z cytryny  łyżka  6 g

Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować. Warzywa obrać i razem z mięsem włożyć do garnka. Zalać dwoma szklankami wody i gotować około 30 minut. Wywar doprawić, ostudzić i przecedzić. Mięso pokroić w plasterki, marchewkę w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1 niepełnej szklance gorącego wywaru i przestudzić. Mięso, jajko, groszek i marchewkę umieścić w małej miseczce, zalać żelatyną i odstawić do stężenia. Gotową galaretę polać sokiem z cytryny.

Twój komentarz




POKAŻ