Anna Górecka-Grubiak
02 Kwie

Rolada szpinakowa z łososiem

12 porcji po 100 kcal

Składniki:

Szpinak mrożony porcja 350 g

Jaja 3 duże sztuki 195 g

Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki  1,5 g

Sok z cytryny 1 łyżeczka 3 g

Czosnek 2 ząbki 8 g

Łosoś wędzony 2 opakowania 200 g

Kremowy serek chrzanowy 1 opakowanie 250 g

Koper 2 łyżki 16 g

Sposób przygotowania:

Na patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić aż płyn całkowicie odparuje. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dołożyć odparowany, chłodny szpinak. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masa szpinakową. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm). Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 20 min. Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Następnie posmarować go równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek i ułożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno i wstawić do lodówki na ok 2h. Po wyjęciu z lodówki kroić w ok 1,5cm plastry

Twój komentarz




POKAŻ