Anna Górecka-Grubiak
30 Czerw

Chleb owsiany z ziarnami

Domowy chleb z płatkami owsianymi, miękki w środku z chrupiącą skórką. 

Płatki owsiane górskie - 8 łyżek
Drożdże - 50 g
Sól - 2 łyżeczki
Cukier - 1 łyżeczka
Ciepła woda - 1 litr
Mąka - 1 kg
Słonecznik lub inne nasiona - 1 garść + 2 łyżki do posypania
Siemię lniane - 1 garść
Mleko - 2 łyżki - do posypania

Przygotowanie:
Ciepłą wodę wlewamy do miski, wsypujemy płatki, sól i cukier. Wkruszamy drożdże i odstawiamy na 20 minut.
Dodajemy mąkę, garść siemienia lnianego, garść słonecznika. Mieszamy i przekładamy do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Górę polewamy lekko mlekiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach.

Twój komentarz




POKAŻ