Niedokrwistość, czyli inaczej anemia, jest to zbyt niski poziom hemoglobiny i mała liczba krwinek czerwonych we krwi. Niedokrwistość stwierdza się w momencie, gdy poziom hemoglobiny maleje do 85% w stosunku do prawidłowych norm.
Poniżej kilka ważnych rad związanych z przypadłością niedokrwistości
Staraj się nie popijać posiłków kawą, mlekiem ani herbatą. Ma to negatywny wpływ na wchłanianie żelaza z potraw.
Zadbaj o źródło witaminy C w potrawach, szczególnie tych, zawierających źródła żelaza. Wpłynie to pozytywnie na jego absorpcję. Może być to zielona pietruszka, papryka, sok z cytryny.
Uważaj na połączenia produktów bogatych w żelazo z nabiałem. Produkty mleczne zawierają bowiem wapń, który ogranicza wchłanianie żelaza. Połączenie sera żółtego i wędliny to nienajlepszy wybór jeśli chcemy zadbać o dobrą przyswajalność żelaza.
>>> DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O NIEDOKRWISTOŚCI <<<
Macie pytania? Potrzebujecie indywidualnej konsultacji ze specjalistą? Serdecznie zapraszam do kontaktu
https://gorecka-grubiak.dobrydietetyk.pl/kontakt/
530 308 371
Twój komentarz